Skip to main content

In november 2020 zijn twee nieuwe reeksen Digitale Buddies gestart, één in de bibliotheek in Leidsche Rijn en één in de bibliotheek van Lunetten. Tijdens deze 10-weekse cursus gaan ROC-studenten en ouderen in gesprek. Op basis van dit gesprek ontstaat de motivatie om samen aan de slag te gaan met digitale vaardigheden. Zo leren de ouderen bijvoorbeeld om een route te plannen met Google Maps, en zoeken ze muziek op via YouTube. Het was een bijzondere editie!

Halverwege de reeks konden we niet meer bij elkaar komen vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. We moesten omschakelen van fysieke bijeenkomsten naar online ontmoeting. En gingen serieus aan de slag met videobellen. Voor sommige ouderen een brug te ver, voor veel anderen een leuke uitdaging!

Extra tof als het dan toch lukt om écht contact te zien ontstaan tussen jong en oud, en die ontmoeting was ook nu weer heel bijzonder. Hoewel de focus ligt op digitale vaardigheden, leren de studenten en de ouderen veel van elkaar. Zo kwam een student met een niet-Nederlandse achtergrond voor het eerst in aanraking met andijviestamppot, en was de levensstijl van een oudere deelneemster weer zó inspirerend voor een studente, dat ze vroeg: “Mag ik u interviewen? Ik wil uw geheim weten! Wat eet u, hoe leeft u? Zo wil ik ook oud worden!”

In het voorjaar van 2021 organiseren we in samenwerking met de Bibliotheek Digitale Buddies opnieuw, dit keer in Zuilen en in Kanaleneiland. Meer informatie en/of (iemand) aanmelden? Mail naar [email protected]

Ga naar de inhoud