Skip to main content

Bij dankbaarheid denk je snel aan het bedanken van mensen. En dat klopt. Maar het is ook; het tellen van je zegeningen, het leven niet als vanzelfsprekend ervaren en het blij zijn met de mensen om je heen. Dankbaarheid is een mooi iets en laat weinig ruimte voor negatieve emoties. Dankbaarheid is de snelste weg naar geluk. Maar het moet wel bij je passen.

Bewuste keuze
Oefenen in dankbaarheid is een manier om te werken aan jouw eigen geluk. Dankbaar zijn is een bewuste keuze. Even stilstaan en om je heen kijken. Of achterom. Genieten van wat er is. Om zo meer tevreden te zijn met jezelf, jouw leven en de mensen en dingen om je heen.

Voordelen van dankbaarheid
Gelukkige mensen zijn gezonder, leven langer en hebben meer sociale contacten. Dankbaarheid is een manier om jouw geluksgevoel actief te trainen. Dankbare mensen genieten meer van positieve gebeurtenissen. Ze laten zich minder snel overspoelen door negatieve emoties en vertonen vaker moreel gedrag. Maar er is meer. Dankbaarheid gaat niet samen met negatieve emoties, het gaat trauma’s en stress tegen en zorgt voor het minder sociaal vergelijken. Met de huidige rol van sociale media in de maatschappij is het een uitdaging om dat niet te doen. Oefenen in dankbaarheid kan je helpen bij deze uitdaging: het ondersteunt het opbouwen van je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Wanneer je bezig bent met dankbaarheid wen je niet aan de grote en kleine wonderen van deze wereld. Je blijft bewust dankbaar. Voor je gezondheid of gezin. De fijne buren of vers gemaaid gras. Voor de ochtendzon die opkomt of de vogels die fluiten. Het bewust waarderen van wat er is. Dat is de kunst.

“Wees dankbaar voor wat je hebt; je zult meer ontvangen. Als je je richt op wat je niet hebt, zul je nooit genoeg hebben”

Oprah Winfrey

Challenge
We gaan als GeluksBV-team aan de slag met een dankbaarheid-challenge. Een week lang maken we elke dag een foto van iets waarvoor we dankbaar zijn. Een leuke manier om als team actief bezig te zijn met werken aan geluk! Doe vooral mee en deel je resultaat! #gelukschallenge en #dankbaarheid

Ga naar de inhoud