Geweldige Wijk

Samen hebben we genoeg

Minder stress, meer geluk

Wie wil er niet wonen in een Geweldige Wijk? Een wijk waarin het normaal is dat we elkaar helpen! In sommige gezinnen is er voldoende. Bij anderen is er te weinig. Als er te weinig is, geeft hen dat veel stress. Vaak stapelen problemen zich op. Zo ontstaat nog meer stress. Met vervelende gevolgen voor de gezondheid en geluk van alle gezinsleden.

Wil je aan de slag met de Geweldige Wijk app?

Bekijk de instructievideo's
de icons van de geweldige wijk

Alles verandert, gelukkig

In Meppel is van ten minste 1.000 gezinnen bekend dat ze in armoede leven. Daarnaast zijn er (te) veel mensen die nauwelijks kunnen rondkomen. Dat kan een zzp’er zijn die op dit moment geen klussen heeft of een stel dat in scheiding ligt en nu dubbele (woon)lasten heeft. Om in deze gezinnen de stress door armoede te verminderen en weer meer regie op hun eigen gezondheid en geluk te ontwikkelen, is Meppel sinds vorig jaar pilotgemeente voor de Geweldige Wijk. In de Geweldige Wijk Meppel werkt Welzijn Mensenwerk samen met een lokale klankbordgroep, het lectoraat De Gezonde Stad van de Hogeschool Windesheim en de GeluksBV.

Minder stress

In het programma gaan gezinnen met een kleine beurs aan de slag met de Geweldige Wijk app. Deze eenvoudige app is de sleutel tot alles wat er in Meppel is om de gezinnen te ondersteunen. Via de app stellen ze een vraag die voor hen op dat moment belangrijk is. Mensen lossen zo hun dagelijkse problemen op waardoor stress vermindert. Met de vrijgekomen ruimte in hun hoofd, ook wel bandbreedte genoemd, kan men werken aan nieuwe vaardigheden en gedrag ter verbetering van hun gezondheid en geluk. Mensen leren van een vertrouwenspersoon wat stress (door armoede) doet met je gedrag en hoe de app te gebruiken is.

Via de app kunnen ze bijvoorbeeld aangeven dat de wasmachine kapot is, hun kind een winterjas nodig heeft of dat ze graag willen sporten. De vraag wordt vervolgens beantwoord door iemand die iets wil betekenen. De app match de vraag met gevers. Via de app vindt een kennismakingsgesprek plaats. Als dit goed klikt, maken ze een afspraak. Alleen mensen die op of onder de armoedegrens leven, kunnen hulp vragen maar iedereen in Meppel, buren, organisaties, bedrijven, kan hulp aanbieden. Het uitgangspunt van de Geweldige Wijk is denken vanuit overvloed, want: er is genoeg! Het ligt alleen vaak op plekken waar het niet wordt gebruikt. Door de vraag te stellen kunnen we meer delen. Dat is voor iedereen goed.

Er is genoeg!

In sommige gezinnen is er genoeg. Bij anderen is er te weinig. Dat geeft veel stress. Deze app helpt ons te delen. Want er is genoeg.

Heb jij iets nodig?

Heb jij te weinig dan kun je via de app makkelijk om hulp vragen. Heb je over en wil je graag helpen? Dan kan dat ook via de app.

Vraag anderen!

Jouw vraag kan bijvoorbeeld gaan over spullen, hulp bij reparaties, het regelen van vervoer of afspreken voor de gezelligheid.

Minder stress

Door elkaar te helpen en te delen, heeft iedereen genoeg. En is er minder stress. Dat geeft een Geweldig Gevoel! Begin nu meteen!

Doe mee!

Ben jij ook enthousiast over de Geweldige Wijk en wil je graag bijdragen? Download de app en doe mee! Alleen samen maken we het verschil.

Ontmoet Fonger

In Meppel is Fonger Ploegstra het gezicht van de Geweldige Wijk. Hij zet zich in om bestaande initiatieven te verbinden, krachten te bundelen en met elkaar samen te werken om zo mensen in financiële en/of sociale nood beter te ondersteunen. Ben je nieuwsgierig en wil jij weten hoe jij je steentje bij kunt dragen? Stuur een mail aan Fonger: [email protected]

Toolkit Geweldige Wijk

Ben je enthousiast en wil je anderen vertellen over Geweldige Wijk? Dat is Geweldig! Om het je wat makkelijker te maken hebben we een online toolkit ontwikkeld met teksten en logo’s die je mag gebruiken in nieuwsbrieven. Via onderstaande link kom je bij een bestand met de Geweldige Wijk online toolkit. Deze map bevat alles wat je nodig hebt om aandacht te besteden aan Geweldige Wijk. Bekijk eerst de ‘Instructieteksten’, die geven meer uitleg. Vervolgens heb je toegang tot:

  • Logo Geweldige Wijk Meppel
  • Banner Geweldige Wijk Meppel
  • Teksten over de Geweldige Wijk om te plaatsen in nieuwsbrieven etc.

Geweldige Wijk_online toolkit