Geweldige Wijk

Samen hebben we genoeg

Financiële stress zorgt voor een tunnelvisie. Mensen zijn gericht op overleven en hulp vragen is lastig. Op verzoek van en in co-creatie met de doelgroep is Geweldige Wijk gestart om hulp in de wijk toegankelijk te maken.

Voor wie is de Geweldige Wijk?

De Geweldige Wijk is een programma voor gezinnen die leven van een kleine beurs. Zij ervaren vaak veel stress, financiële schaarste en daardoor nog meer stress. Onderzoek, ‘de theorie van Schaarste’, laat zien dat kiezen voor een gezond leven, het volgen van een opleiding of zoeken naar werk lastig is, omdat mensen volledig in beslag worden genomen door hun situatie. Op basis van de inzichten hoe ‘schaarste’ van invloed is op ons denken en handelen, is de Geweldige Wijk ontwikkeld. Om mensen met een kleine beurs beter te ondersteunen en meer regie te geven over hun eigen gezondheid en geluk.

de icons van de geweldige wijk

Zo werkt het

De app “Geweldige Wijk” werkt vraaggericht: mensen kunnen aangeven dat bijvoorbeeld hun wasmachine kapot is of dat hun kind graag wil sporten. Buurtgenoten, lokale ondernemers of professionals kunnen hulp aanbieden. Mensen lossen zo, met hulp van hun omgeving, hun eigen (dagelijkse) problemen op. Sociale overwaarde en bestaand aanbod in de wijk wordt effectiever en  vraaggericht ontsloten. De vrager ervaart meer ruimte om te werken aan gezondheid en geluk.

Geweldige Wijk zorgt voor mooie verhalen

Hilda is een vrouw die leeft van een kleine beurs. Door het gebruik van de app “Geweldige Wijk” is haar stress verminderd. Hierdoor heeft ze meer mentale ruimte gekregen om na te denken over gezond leven. Omdat ze nu gezonder leeft zit ze ook lekkerder in haar vel. Ze heeft nu zelfs ruimte om hulp aan te bieden in de app. Door anderen mensen te helpen voelt ze zich nog beter.

“Wat is er? Waar kan ik gebruik van maken? Wie kan mij helpen? De app "Geweldige Wijk" neemt die vragen een beetje van je over. Vooral de laagdrempeligheid is heel belangrijk.”

Mida, 46 jaarDeelnemer Geweldige Wijk

Ook aan de slag met Geweldige Wijk?

Enthousiast over Geweldige Wijk? Meld jouw gemeente aan om deel te nemen aan een werksessie ‘Geweldige Wijk in mijn gemeente’. In deze sessie bespreken we de behoeften en mogelijkheden en volgt een maatwerkplan Geweldige Wijk voor jouw gemeente.

Neem contact op