Werkgeluk in de Zorg

Dinsdag 25 juni jl. was het een feit: de eerste Masterclass over Werkgeluk in de Zorg vanuit de Health Hub Academy. Of het nu lag aan de prachtige en gastvrije locatie van Amerpoort in het bosrijke Baarn, de tropische temperaturen of de mooie mix van 45 betrokken en bevlogen professionals uit de zorg, feit is dat we niet anders dan dankbaar kunnen terugblikken op een energieke ochtend met mooie, persoonlijke gesprekken en opbrengsten.

Na een hartelijk welkomstwoord door Esther van Amerpoort, trapten we plenair af met een interactieve lezing over geluk. Allereerst stelden de deelnemers zich aan elkaar voor aan de hand van een persoonlijke opdracht. Vervolgens testten we onze kennis over geluk middels een quiz om deze kennis vervolgens diepgaander te bespreken. We gingen in op de relatie tussen geluk en positieve gezondheid; de kansen die dit biedt voor je werkgeluk, het geluk van de mensen voor en met wie je werkt en de effectiviteit van de zorg. Carin presenteerde de zaal het verhaal van Laila. Een verhaal dat veel deelnemers in het hart raakte. “Wat als Laila niet had geweten wat haar passie is, wat haar geluk geeft, voordat ze het ongeluk kreeg?” Het filmpje bevatte stof tot nadenken, voelen en onderzoeken waar het je toe uitnodigt.

Na de pauze brachten Leonie en Ilse de deelnemers via een korte geleide meditatie (bodyscan) weer helemaal terug bij zichzelf. Om hen vervolgens creatief aan het werk te zetten met het maken van een persoonlijk moodboard over werkgeluk. Een deelnemer: “ik heb eigenlijk niet bedacht wat ik ging maken, ik heb het gewoon laten ontstaan.” De moodboards vormden het vertrekpunt voor een uitwisseling over werkgeluk met elkaar, het benoemen van de verschillen en overeenkomsten en het vertalen hiervan naar concrete acties voor de dag van morgen.

Opbrengsten

En die acties kwamen er! Mooi om getuige te zijn van de energie en inspiratie die vrijkwam. Zonder de pretentie compleet te zijn noemen we er een aantal:

 • Geluksmomenten noteren in de teampost;
 • Waardering uitspreken naar elkaar; complimenten geven, maar vooral ook ontvangen;
 • Kleine rustmomenten inbouwen op een dag; de bodyscan doen op het werk;
 • Successen vieren; trotsmomenten benoemen;
 • Gezamenlijk de dag starten en afsluiten voor meer verbinding;
 • Elke dag 3 dingen opschrijven waarvoor ik dankbaar ben; inzichten uit dankbaarheid delen met elkaar;
 • Meer bewust zijn in het moment; echt contact maken met mensen;
 • Wat geeft mij plezier en dát toepassen in mijn werk;
 • Het overdragen van de inzichten van vandaag naar het team, andere collega’s;

En nog zoveel meer…..

Ook werden er mooie inzichten benoemd, bijvoorbeeld:

 • Dat het toch echt te doen is om eigen geluk te creëren voor jezelf en voor anderen;
 • Dat werkgeluk uit jezelf komt. Je zelf een keuze hebt. Het zit in kleine dingen;
 • Voor jezelf zorgen, zorgt voor werkgeluk;
 • Dat ik eigenlijk best veel werkgeluk ervaar, maar er bewuster van mag zijn;
 • Wat werkgeluk inhoudt!
Werkgeluk in de zorg win-win-win-win!

Wat wij deze ochtend hebben ervaren is veel enthousiasme en betrokkenheid vanuit herkenning en gedeelde behoeften. Als ook hoe belangrijk het is om als professionals de tijd te nemen om met elkaar in gesprek te gaan over (werk)geluk. Dit maakt motivatie vrij om in actie te komen. Natuurlijk veranderen we met elkaar niet in een ochtend alle uitdagingen in de zorg. Maar het geeft zichtbaar energie om te ontdekken waar je wel invloed op hebt en samen te concretiseren wat je eraan gaat doen. De deelnemers gaven ons als advies de kennis en inzichten over geluk breder binnen de zorg te delen, als ook om tips en werkvormen te ontwikkelen voor organisaties om hier mee aan de slag te gaan. Die handschoen pakken we als GeluksBV graag, in samenwerking met partners in de zorg, op. Inzet op werkgeluk in de zorg is in onze visie een win-win-win-win. Van onderop aan de slag gaan met werkgeluk komt ten goede aan de professional én de cliënt/patiënt, actief werken aan je geluk bevordert je gezondheid en juist op die verbinding zetten we ons als GeluksBV graag in, wat ook weer bijdraagt aan ons werkgeluk ;-).

Veel dank aan alle 45 deelnemers! Aan Amerpoort en Utrechtzorg voor het mede organiseren en aan de Health Hub Academy van de Health Hub Utrecht voor het mede mogelijk maken van deze Masterclass.

Nieuwsgierig en wil je meer weten?

Neem een kijkje op www.geluksbv.nl

Of neem contact op met Carin Cuijpers:  carin@geluksbv.nl