Skip to main content

Buddies aan de slag

Eén voor één druppelen de ouderen de Vredenburgzaal van de Saffier in Utrecht binnen. Vol enthousiasme staan hier de ROC-studenten klaar met koffie, thee en koekjes. Nieuwsgierig naar welke ouderen zij de komende tien weken mogen helpen in hun reis naar meer kennis over de computer. De ouderen mogen plaatsnemen aan tafels waar foto’s van Wim Kok, Sonja Barend en andere Bekende Nederlanders prijken om onderscheid te maken tussen de groepen. Hier wordt vriendelijk kennisgemaakt met groepsgenoten en met de buddy die hen is toegewezen. Het is 14.00 uur en we gaan beginnen!

Oud en jong verbinden

De ouderen hebben zich opgegeven voor Digitale Buddies. Het project waarbij ROC-studenten worden gekoppeld aan ouderen om samen twee uur per week aan de slag te gaan met de computer (en het internet). Voorop staat dat de ouderen leren wat voor hen interessant is. Zo kan een dansfanaat gebaat zijn bij tutorials op Youtube, terwijl een fervent wandelaar meer heeft aan de routeplanner van Google Maps. Bij deze ontdekkingstocht helpt de buddy de ouderen door met ze te oefenen en individuele vragen te beantwoorden. Naast interessant is het dus ook hartstikke gezellig.

Een drempel over

De meeste ouderen lijken veel zin te hebben in de tien bijeenkomsten en in het vooruitzicht om beter met de computer om te kunnen gaan. Een vrouw meldt zich bij aanvang van de les met de grootst mogelijke tegenzin. Zij vertelt dat ze enorm opzag tegen de bijeenkomst. Zij is door een vriendin overgehaald om zich in te schrijven voor de cursus, maar ziet zelf het nut er niet van in. Zonder computer lukt het haar toch zeker ook? Ze schrijft brieven, brengt acceptgiro’s naar de bank en heeft een telefoon. Toch had haar vriendin bedacht dat het goed voor haar zou zijn om mee te doen, maar zin heeft ze er zeker niet in.

De diepte in…

Na een spel om elkaar beter te leren kennen, wordt aan de ouderen de basis van de computer uitgelegd. Hoe gaat de computer aan, hoe werkt de muis, hoe werkt het toetsenbord, hoe open en sluit je programma’s; alles wordt besproken en geoefend. De groepjes zijn zo ingedeeld dat het niveau in computeren overeenkomt met dat van de groepsgenoten. Hierdoor kan het ene groepje oefenen met de basis, terwijl in een andere groep al druk plaatjes van Google worden opgeslagen in een Word-bestand. Wat is het een opluchting voor veel ouderen dat er genoeg tijd is om te oefenen met de nieuwe stof.

Zin in!

De twee uur vlogen voorbij. De bijeenkomst wordt afgesloten en er wordt nog een groepsfoto gemaakt. Ondanks dat sommige ouderen al weg zijn, staat het hele podium vol met ouderen en hun buddies. Zelfs de vrouw die met tegenzin binnenkwam moet toegeven dat ze zin heeft in volgende week. Want zo moeilijk blijkt het allemaal niet te zijn en wat was het ontzettend gezellig!

Lees hier meer over Digitale Buddies.

Ga naar de inhoud