Er zijn talloze manieren om gezonder te leven: diëten volgen, meer sporten, nicotinepleisters plakken of alcoholvrije drankjes drinken. Maar uit onderzoek blijkt dat het ook anders kan, op een duurzame manier waar je vandaag mee kunt beginnen!
Het heeft alles te maken met mindfulness. Een review van de Universiteit van Londen, begin dit jaar gepubliceerd in Clinical Psychology Review, belichtte 30 experimentele studies die zich richtten op het effect van mindfulness op de drang naar roken, alcohol en voedsel ¹.
Nieuwe effecten van mindfulness
Het was al bekend dat mindfulness kan helpen bij het omgaan met spanning en stress. Oefeningen zoals regelmatig mediteren helpen om te relativeren en meer rust in het hoofd te krijgen. Deze review geeft aanleiding om aan te nemen dat mindfulnesstechnieken mensen ook kunnen helpen om de verleiding van bijvoorbeeld voedsel of sigaretten te weerstaan. Waarschijnlijk komt dat doordat mindfulness het werkgeheugen zo bezighoudt, dat de drang naar deze zaken naar de achtergrond verdwijnt. Het lijkt van belang om deze technieken over langere periode vol te houden: dan zou de frequentie van de verleidingen afnemen én is het makkelijker om ze te weerstaan. Er is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen en om te weten welke mindfulnesstechnieken het beste werken.
Mindfulness in de Geweldige Wijk
Deze inzichten zijn koren op de molen van ons programma de Geweldige Wijk. Daarin werken we via armoedeverlichting (fase 1) naar het bevorderen van rust en versterken van veerkracht (fase 2), om vervolgens toe te werken naar een gezonde leefstijl voor mensen die leven in armoede (fase 3). Het programma is gebaseerd op de theorie van Schaarste ². Uit onderzoek blijkt dat de mentale bandbreedte van mensen in armoede vermindert door chronische stress. Daarom krijgen mindfulnesstechnieken een belangrijke plek in fase 2 van ons programma. Primair om de rust in het hoofd te herstellen en om veerkracht te bevorderen. Maar nu suggereren de huidige onderzoeksresultaten tevens dat het een solide basis vormt voor fase 3. Mindfulness als opmaat naar een gezonder leven?! Wij gaan die uitdaging graag aan.
Meer weten over Geweldige Wijk? Mail naar [email protected]
¹ Tapper, K. (2018). Mindfulness and craving: effects and mechanisms. Clinical Psychology Review, 59, 101-117.
² Mullainathan, S., & Shafir, E. (2013). Schaarste. Hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen, Amsterdam: Maven Publishing B.V.