Skip to main content

Wist je dat de manier van kruipen bepalend is voor hoe een kind zich later ontwikkelt? En dat veelzijdig sporten (denk aan turnen, zwemmen en atletiek waar je meestal met links én rechts actief bent) een grote impact heeft op de motorische ontwikkeling van jonge kinderen?

Het is een open deur: bewegen is belangrijk. Maar gevarieerd bewegen is nog belangrijker! Een eye-opener waar wij achter kwamen tijdens onze eerste kennismaking met het nijntje Beweegdiploma.

Wat is het nijntje Beweegdiploma?

Om jonge kinderen te helpen meer gevarieerd te gaan bewegen hebben de KNGU en nijntje samen het nijntje Beweegdiploma ontwikkeld: een pakket van gevarieerde oefeningen en spelletjes waarmee peuters en kleuters de basis van bewegen leren. Met succes: honderden gymverenigingen, kinderdagverblijven en organisaties voor naschoolse-opvang in Nederland bieden dit aan jonge kinderen aan. Toch is er nog een wereld te winnen als het gaat om bewustwording van het belang van gevarieerd bewegen voor jonge kinderen. Het nijntje Beweegdiploma is wetenschappelijk onderbouwd, toch kennen veel ouders van kinderen die meedoen aan het nijntje Beweegdiploma, die onderbouwing niet en weten daarom ook niet dat ze daar thuis al veel mee kunnen doen.

De GeluksBV en het nijntje Beweegdiploma

De KNGU vroeg ons mee te denken: hoe kunnen we de boodschap van het belang van gevarieerd bewegen -juist ook voor al die andere ontwikkelgebieden- beter uitdragen en nóg verder uitrollen? Wanneer ouders zich meer bewust worden van het belang van veelzijdig bewegen voor de ontwikkeling van hun kind, zal het programma ook effectiever worden. Kinderen en hun ouders kunnen thuis namelijk ook heel makkelijk aan de slag met gevarieerd bewegen, bijvoorbeeld door thuis op een keukentrapje te klimmen, op één been tanden te poetsen of grote sprongen te maken tijdens de wandeling naar de supermarkt. Het is zoals zoveel dingen eigenlijk heel simpel, maar wanneer je als ouder het belang voor de ontwikkeling niet kent en bovendien niet weet hoe je dat gevarieerd bewegen thuis zou kunnen aanpakken, kom je er niet toe.

Voor ons was dit een ontzettend leuke opdracht, waar wij met veel plezier in zijn gedoken. In de afgelopen tijd hebben we gewerkt aan het neerzetten van de strategie en merkontwikkeling van het nijntje Beweegdiploma. Zoals we gewend zijn, doen we dit alles in nauwe samenwerking en daarmee in co-creatie met de KNGU. Na de zomer gaan we met veel plezier verder met de uitrol van de communicatie naar ouders en externe partijen.

Bewegen met nijntje, dat is leuk!

Ga naar de inhoud