Geluk is een werkwoord

Het is vrijdagavond, 19.00 uur. Je zou denken: de vrijdagmiddagborrel is in volle gang. Niets is minder waar. Twaalf enthousiaste bezoekers van het Social Impact Festival doen mee aan onze workshop: Werk aan je Geluk – de best betaalde baan die je ooit zult krijgen! Een veelbelovende titel en niet zonder reden. Zo vertel ik die avond dat gelukkige mensen niet alleen socialer en energieker zijn, maar zich ook de volgende kenmerken laten aanmeten:

 • Zijn vriendelijker
 • Zijn populair(der) bij anderen
 • Hebben een groot netwerk van vrienden en sociale opvang
 • Zijn flexibeler en vindingrijker
 • Zijn productiever op hun werk
 • Kunnen beter leiding geven
 • Kunnen beter onderhandelen
 • Verdienen meer geld
 • Gaan flexibeler om met tegenslag
 • Hebben een sterker immuunsysteem
 • Zijn lichamelijk gezonder
 • Leven langer

Gelukswetenschap

De kenmerken van gelukkige mensen klinken bijna té positief. Alsof we het zelf hebben bedacht, ergens hebben gelezen in glossy magazines of hebben gehoord van rasoptimisten. Toch is dat niet het geval. Oke, we zijn open-minded, staan open voor spirituele ideeën, maar we baseren ons op de wetenschap! En gelukkig is er veel onderzoek over geluk vanuit de economie, gedragswetenschappen en positieve psychologie. Al meer dan 50 jaar werken meer dan 3000 internationale onderzoekers aan geluk. Lucky us!

Geluk is maakbaar

De deelnemers neem ik kort mee in de achtergrond van geluk. Wat is geluk? Welke factoren bepalen ons geluk? Een korte tussenstand vanuit de wetenschap. De conclusie is: geluk is deels maakbaar. Ik laat zien dat we ca. 45% van ons geluk kunnen beïnvloeden met eigen handelingen en keuzes. Bijna de helft van je geluk heb je dus zelf in de hand!

Aan de slag met geluk

We weten niet alleen welke factoren ons geluk beïnvloeden, maar ook hoe je die eigen ruimte kan invullen met levensvaardigheden die bijdragen aan jouw geluk. Wetenschapper Sonja Lyubomirksy heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar geluksbevorderende strategieën  en heeft twaalf bewezen effectieve activiteiten beschreven in haar boek. Bedenk wel: geluk vergt inzet en dagelijkse toewijding. Tijdens de workshop nemen we daarop al een voorproefje. We gaan aan de slag met vier geluksuitdagingen die ideaal zijn om het geluk op je werk (en ook daarbuiten) te vergroten. De uitdagingen zijn: minder tobben, flow-ervaring versterken, vriendelijkheid cultiveren en dankbaarheid tonen. De deelnemers gaan de uitdaging aan, eerst met diepe denkrimpels op het voorhoofd, daarna flink aan het pennen om vervolgens in gesprek met de buurman-/ vrouw hun nieuwe inzichten uit te wisselen.

Aan het eind van de avond zien we op veel gezichten een glimlach en zelfs een beetje zweet op het voorhoofd. Want werken aan geluk gaat niet vanzelf! Het kost tijd en energie, maar het gevoel dat daarop volgt stemt positief en smaakt naar meer!

Werken aan je geluk

Wil jij meer weten over deze workshop of zelf aan de slag? Je kunt ons inhuren om een workshop (op maat) te geven. Stuur mij dan een mail: suzanne@geluksbv.nl