Skip to main content

Een week lang elke dag jezelf uitleven in dans en via creatieve workshops en spel ervaringen opdoen met het thema geluk! Daar mochten we als GeluksBV aan bijdragen en dat was supertof om te doen!

Dans & Geluk

Met onze partner stichting Dance Up verbonden aan Dansschool Touchée verzorgden we de eerste week van de meivakantie workshops in Dans & Geluk voor jongeren in een asielzoekerscentrum. Het doel is om deze jongeren, die vaak geen leuke uitstapjes kunnen maken in de vakantie, een leuke ontspannen week te bezorgen waar plezier en eigen kracht centraal staan. Het programma wordt mogelijk gemaakt door Jantje Beton, vanuit het programma “Hier Spelen Wij’.

Spelenderwijs leren over Geluk

We gingen aan de slag met een groep van uiteindelijk zeventien gemotiveerde en leergierige jongeren in de leeftijdscategorie 11 – 16 jaar. Elke dag werd er enthousiast gedanst onder de bevlogen leiding van Shanity Alvares van dansschool Touchée. Ter afwisseling van de dans gingen de jongeren aan de slag met het thema geluk. Natuurlijk heb je niet al je geluk in eigen hand, maar er zijn wel degelijk dingen die je zelf kunt doen om je geluksgevoel te verhogen, waaronder het oefenen van levensvaardigheden. Elke dag had een ander thema binnen deze levensvaardigheden. Spelenderwijs werkten we aan inzicht en lieten we jongeren ervaren hoe ze hier mee kunnen oefenen.

Introductiedag

De eerste dag was een introductiedag op het thema geluk. De jongeren werden onder meer uitgedaagd een collage te maken over wat geluk voor hen is. Er werd enthousiast in tijdschriften gebladerd, geknipt, geschreven en geplakt, individueel of in groepjes en langzaamaan vormden zich de mooiste collages. Sommige jongeren plakten voornamelijk mooie spullen op, anderen zetten meer in op natuur, huisdieren en gezelligheid met vrienden.  Tijdens het knippen en plakken gingen we in gesprek over het verschil tussen duurzaam geluk en kortstondig geluk. Een aantal kinderen gaf aan dat je niet echt gelukkig wordt van mooie spullen, maar dat vrienden, familie en het helpen van anderen er echt toe doen. Naast nog wat kortere opdrachtjes over geluk werd er natuurlijk lekker gedanst en maakte Shanity met de jongeren de eerste aanzet voor de choreografie van de eindshow.

Een collage over Geluk, gemaakt door één van de jongeren
Positief denken en Dankbaarheid

De tweede dag stond in het teken van positief denken en dankbaarheid. De jongeren werden in spelvorm uitgedaagd om ‘negatieve’ situaties om te denken naar iets positiefs. Vervolgens werden er  vol overgave kaartjes geknutseld waarmee de kinderen hun dankbaarheid toonden voor vaders, moeders, vrienden en (hartverwarmend) zelfs voor ons! We deden deze dag nog veel meer leuke dingen, zoals stoelendans waarbij je op een flipover schreef waar je dankbaar voor bent zodra je af was. Tenslotte gingen we brownies bakken als bedankje voor jezelf. Het was een hele leuke en inspirerende dag met mooie, persoonlijke gesprekjes en opbrengsten.

Dankbaarheidskaartjes
Verbondenheid en Samenwerken

De derde dag was alweer de laatste volle dag met workshops en stond in het teken van verbondenheid en samenwerken. We deden balspellen met de jongeren waarin ze werden uitgedaagd om samen te werken en spellen waarin het belang van verbondenheid centraal stond. Ook deden we een ‘fouten maken is oké’ oefening, door middel van het spel ‘commando pinkelen’. Wanneer iemand het ‘fout’ deed, ontving hij een applaus van de hele groep. Daarna was diegene eigenlijk wel af, maar toen de eerste ‘af’ ging, maakte een meisje uit de groep een supermooie opmerking: ‘Maar iedereen verdient toch een tweede kans?’ Dat vonden we natuurlijk zo mooi, dat die regel meteen ingesteld werd.

Tijd voor de eindshow!

De vierde dag stond in het teken van de eindshow. De jongeren oefenden nog de laatste keer de dans waar ze samen met de dansdocent deze week hard op geoefend hadden. In de geluksworkshop hebben we aandacht besteed aan elkaar complimenten leren geven en ontvangen. We ontdekten dat vooral de jongens het lastig vonden om elkaar complimenten te geven en ze te ontvangen, maar oefening baart kunst. De meiden hadden daar duidelijk minder moeite mee; ze overlaadden elkaar met lieve complimentjes.

En toen was het eindelijk zo ver: De Eindshow! Dit was het moment waarop de jongeren aan hun ouders, vrienden, familie en andere geïnteresseerden lieten zien wat ze afgelopen week hadden gedaan en geleerd. Het geluksgedeelte kwam eerst aan bod en werd super leuk en enthousiast gepresenteerd door één van de jongeren met behulp van een diashow met foto’s van de workshops en spellen. Daarna was het tijd voor de dansshow. Spanning was voelbaar in de zaal, maar het ging super goed en het publiek genoot zichtbaar. Er werd zelfs gevraagd om de dans nog een keer te doen! De trotse blikken vanuit het publiek en de vele foto’s die werden gemaakt, maakten het een genot om alles te aanschouwen. Na afloop hebben we met de jongeren, hun broertjes en zusjes, ouders, vrienden, familie, COA medewerkers en andere aanwezigen gedanst op de dansvloer. Wat een spetterende afsluiting van een prachtige week vol dans en geluk.

Het afscheid van de jongeren was best een beetje moeilijk. Het was fantastisch om hen te mogen leren kennen en met hen aan de slag te gaan. Wij kijken met voldoening terug op een rijke eerste Dans & Geluksweek. Gelukkig mogen we dit nog een aantal keren herhalen deze zomer op andere locaties. Wij kijken er naar uit!

Ga naar de inhoud