Skip to main content

Wie had twee jaar geleden toen ik GeluksBV oprichtte, bedacht dat ik twee jaar later een bezoek zou kunnen brengen aan Bhutan? Een klein koninkrijk aan de rand van de Himalaya, lange tijd afgesloten van de rest van de wereld, dat langzaam zijn deuren opent. Het staatje waar het Bruto Nationaal Geluk-gedachtegoed ooit is ontstaan. “Je trekt aan wat je uitzendt.” In dit geval was dat voor mij een feit.

Begin oktober
En daar gingen we dan, met een kleurrijk reisgezelschap van gelukszoekers, avonturiers en wereldreizigers, onder leiding van Leo Bormans. We vlogen op Delhi en maakten kennis met New en Old Delhi. Een stad van tegenstellingen: arm en rijk, orde en chaos, verval en schoonheid. Maar ook van grote verbondenheid en zorg voor elkaar. Ik heb warme herinneringen aan de prachtige Sikh tempel die we bezochten, waar elke dag 10.000 gratis maaltijden worden verzorgd door voornamelijk vrijwilligers. Je zou kunnen zeggen een Voedselbank 3.0!

Land zonder verkeersborden
Na twee dagen vlogen we door naar Bhutan. De vlucht was aangekondigd als spectaculair. Er zijn slechts een klein aantal piloten getraind om dit traject -over de Himalaya- te mogen vliegen. Spectaculair was vooral het uitzicht. Bhutan is puur en prachtig, overal groen en bergen. Het landschap wordt verrijkt met de kleurrijke Bhutanese bouwstijl. Nergens zie je neonreclame, er zijn geen stoplichten of verkeersborden. Maar, borden langs de weg met “No Hurry, Be Happy”.  Wist je dat Bhutan het enige CO2 negatieve land is ter wereld?

Gastvrij
De Bhutanezen ontvingen ons op alle locaties gastvrij en warm. We bezochten meerdere prachtige Dzongs (kloosterburchten), we namen deel aan festivals waar via meditatieve dansen en theater van generatie op generatie cultuur-eigen verhalen worden doorgeven. We verbleven twee nachten in tentjes in de Vallei van de Kraanvogel, een magische, spirituele plek, en we maakten de uitdagende klim naar het Tijgersnest. Aan de voet van deze klim plantten we bomen, met daaraan onze persoonlijk intenties. Een mooi, in vele opzichten verbindend ritueel. Tijdens de reis was er volop ruimte voor ontmoeting, plezier maken en delen: met de Bhutanezen én met elkaar

Waarden
Authentiek, harmonieus, waardig en verbonden zijn de woorden die bij me opkomen als ik terugdenk aan deze unieke reis, waarin we mochten zien en ervaren wat waarde gedreven ontwikkeling inhoudt. Roken is in heel Bhutan verboden. Gezondheidszorg en onderwijs zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Er is veel aandacht voor het behoud van natuur en de culturele identiteit. De Bhutanezen worden met regelmaat uitgebreid ondervraagd over hun geluk. Deze data vormen het vertrekpunt van het beleid. Dat Bhutan ontwikkelt volgens de kenmerken van het Bruto Nationaal Geluk (holistisch, evenwichtig, collectief, duurzaam en rechtvaardig) is vastgelegd in hun grondwet. En natuurlijk zijn er ook de rafelrandjes. Ook Bhutan is niet het paradijs op aarde en kent zijn uitdagingen. Die er met het openen van de deuren naar de rest van de wereld niet kleiner op zullen worden.

Bruto Nationaal Geluk
Ik ben ongelooflijk dankbaar dat ik dit mocht meemaken. En hoewel Nederland geen Bhutan is, heeft het mij gesterkt om met nog meer overtuiging te werken aan het Bruto Nationaal Geluk. Want ook hier bestaat de noodzaak aan evenwichtige groei die dienstbaar is aan de gezondheid en het welzijn van mensen.

Hoe we dat doen?
We delen via workshops en masterclasses onze inzichten, hoe te werken aan duurzaam geluk. Kenmerken als holistisch (het geheel meer is dan de som der delen) en rechtvaardig (gelijke kansen voor iedereen) zijn het vertrekpunt van onze sociale innovaties waaronder  Geweldige Wijk en Digitale Buddies. Via onze workshops geven we met inwoners in een wijk of medewerkers van een organisatie invulling aan collectief geluk als randvoorwaarde voor individueel geluk. Kortom, via evenwichtige, waarde-volle ontwikkeling waarin mensen het vertrekpunt zijn.

Droom?
Stiekem droom ik ervan om nog eens terug te gaan. Om nog veel meer over dit bijzondere land en zijn inwoners te ontdekken. Droom je met me mee?

Ga naar de inhoud