Bestaat gelukkig gedrag?

Van een dieet lezen is nog nooit iemand afgevallen. Helaas. Zo is het ook met geluk. “Geluk is geen kant-en-klaar product, het komt voort uit je eigen handelingen,” zei de Dalai Lama al eens. Zijn uitspraak wordt bevestigd door wetenschappers. Vijftig jaar onderzoek heeft zelfs effectief bewezen geluksstrategieën opgeleverd (lees hier meer over Werken aan geluk). Als we weten hoe we gelukkiger (en dus gezonder) kunnen worden, waarom doen we dat dan niet? Dat is heel simpel: we zijn het niet gewend, we zien het nut er (nog) niet van in of het kost te veel moeite. Maar hoe zorg je er dan voor dat kennis over geluk wordt omgezet naar gedrag in geluk? Met de GeluksBV gaan we die uitdaging graag aan!

De inzichten uit de gedragswetenschappen bieden ons hierin aanknopingspunten. Zo weten we dat wanneer eten, drinken en een dak boven je hoofd is geregeld, er vier basisbehoeften zijn: autonomie, competentie, betekenis en verbondenheid. Aandacht en voeding geven aan deze vier pijlers, vormt het begin van de weg naar duurzaam persoonlijk geluk. Door het gewenste gedrag (=gelukkig gedrag) te bekijken door vijf gedragslenzen (ontwikkeld door Hogeschool Utrecht), leren we hoe je aan gedragsverandering kan werken. Door de gedragslenzen in te zetten bij het ontwerpen van interventies zien we scherper hoe we kunnen verbinden met de impulsen en gewoonten van mensen om vervolgens hierop in te spelen met informatie, feedback, incentives of handelingsperspectieven. Het uiteindelijke doel: ontwikkeling van nieuw, bewust gedrag.

De inzichten over de relatie tussen geluk en gedrag vormen de basis van onze sociale interventies (lees meer over Digitale Buddies of Geweldige Wijk). En delen we in onze trainingen (lees hier meer over Werken aan Geluk).